Dit is een paragraaf. Klik hier om je eigen tekst toe te voegen.
Armoede
​​​​Mensen in armoede kunnen niet (voldoende) voorzien in de primaire levensbehoeften, noodzakelijk om een menswaardig bestaan te leiden. Primaire levensbehoeften zijn schoon en drinkbaar water, voedsel, kleding, huisvesting ( en nutsvoorzieningen zoals gas en elektriciteit), toegang tot gezondheidszorg en onderwijs.
Sommige mensen in 'nieuwe' armoede gaan er vanuit dat deze situatie tijdelijk is en passen daardoor hun uitgavenpatroon niet of maar gedeeltelijk aan. Deze 'nieuwe armen' proberen het financiële verlies te compenseren door deel te nemen aan ruil- of deelinitiatieven. Ze bieden overbodige spullen te koop aan, of bezuinigen door goedkoper te consumeren.
​​
​​​​​​Deze groep van mensen in armoede beschikken vaak over vaardigheden om snel terug
uit armoede te ontsnappen. Ze hebben meestal een (basis) opleiding gehad.
Hun sociaal netwerk bestaat uit middenklassers en zij zijn vertrouwd met het normenpatroon
van de middenklasse waardoor hun sociaal kapitaal en hun cultureel kapitaal hoger ligt
dan bij mensen uit generatiearmoede.
Het sociaal kapitaal verwijst naar de sociale netwerken van individuen en al de hulpbronnen die ze via deze netwerken kunnen mobiliseren.
​
Sociaal kapitaal is niet alleen belangrijk voor de sociale cohesie van de samenleving maar is ook economisch waardevol voor de economie en het individu.
Het cultureel kapitaal is het geheel van kennis, cognitieve vaardigheden en opleiding van een persoon waarmee sociale privileges verworven of behouden kunnen worden. Daarmee is het van invloed op de sociale mobiliteit (de sociale ladder opklimmen). Het bezitten van cultureel kapitaal wordt namelijk gezien als een mogelijkheid tot het genereren van rijkdom. Wie zich weet te gedragen op de juiste manier heeft meer kans om sociale macht of status te verwerven.


Voor het magazine Charlie maakte een alleenstaande, werkende ouder een zelfreportage over armoede.
Duur 2m40
​
Hoe herken jij in je klas of school dit soort armoede?
Wat weten jullie van armoede op jullie school?
De harde cijfers.

Op de website van AGODI, Agentschap voor onderwijsdiensten, kun je kijken hoe je school scoort op de OnderwijsKansIndicatoren (OKI).
Wat valt je op met de andere scholen in je buurt?
​
​
Op de website van Wijkmonitoring Brussel kun je opzoeken in welke mate armoede aanwezig is in de wijk waar je school ligt.
Wat betekent dit voor je school en haar leerlingen?
​
​
Ander boeiend cijfermateriaal vind je terug op:
​
Vlaanderen
Brussel
​
​
​


Tip
​
https://www.decenniumdoelen.be
​Geef armoede geen kans!
​
De val van de middenklasse of hoe armoede op de deur van de middenklasse klopt.

